- +

ARCH4

(Warszawa, 2012)

500m2

Jednorodna bryła w kształcie litery „L”. Mimo dużej kubatury budynku sprawia ona wrażenie lekkiej, dzięki jasnej kolorystyce i wprowadzeniu dużych powierzchni okien od strony południowej oraz zachodniej. Piętro budynku tworzy dodatkowe zadaszenia nad dużym tarasem, dzięki czemu salon i jadalnia mogą być przenoszone na zewnątrz. Do głównego wejścia prowadzą monolityczne podświetlane stopnie, biegnące wzdłuż dekoracyjnej ściany ze spieków kwarcowych w kolorze rdzy. Ściana stanowi ważny element zarówno wnętrza, jak i otoczenia budynku, gdyż jej początek znajduje się w jadalni i dalej przechodzi w elewację zewnętrzną. Wnętrze utrzymane w charakterze open space obejmuje niewielki hall wejściowy, dużą otwartą, przejściową kuchnię z otwarciem widokowym na ogród. Salon komunikacyjnie powiązany jest z częścią biblioteczną, przy której znajduje się łazienka. Ważnym elementem przestrzennym wnętrza jest przeszklona jadalnia, która znajduje się na początku osi kompozycyjnej i widokowej minimalistycznego ogrodu z płytkim prostokątnym zbiornikiem wodnym, podkreślającym przebieg osi. Parter stanowi część dzienną natomiast część nocna znajduje się na piętrze i obejmuje sypialnie i garderoby.