- +

LAND4

Projekt konkursowy - WROCŁAW

5000m2

Projekt konkursowy na przebudowę przejścia podziemnego we Wrocławiu i zmianę jego dotychczasowej funkcji komunikacyjnej na funkcję wystawienniczo- ekspozycyjną w ramach programu “Europejska stolica kultury 2016”.
Pod względem funkcjonalnym projekt obejmuje część podziemną i nadziemną. W części nadziemnej znajduje się kawiarnia zlokalizowana na podwyższeniu. Między kawiarnianymi meblami outdoorowymi umieszczone są szklane podświetlane ekspozytory z designerskimi meblami czołowych międzynarodowych projektantów. Przestrzeń ta otoczona jest roślinnością miejską współgrającą z istniejącymi już gatunkami znajdującymi się w najbliższym otoczeniu. W strefie nadziemnej znajdują się również podświetlane kamienne ławki miejskie, które przecinają fregmenty zieleni miejskiej. W posadzce części nadziemnej umieszczone zostały szklane świetliki, przez które można obserwować ekspozycję znajdującą się pod ziemią, do której można dostać się po dużych podświetlanych schodach.
Część podziemna obejmuje salę ekspozycyjno- wystawienniczą z ekspozytorami prowadzonymi linią łąmaną wzdłuż ścian. Dodatkowo znajduje się tam punkt gastronomiczny.
W koncepcji przeważają elementy kamienne i szklane, które dzięki podświetleniu, w nocy tworzą niesamowity efekt dekoracyjny i dodają miejscu nowoczesnego charakteru.