- +

INT10

(Warszawa, 2012)

500m2

Przestrzeń wnętrza utrzymana w charakterze open space. Znajdują się w niej: niewielki hall wejściowy, duża otwarta, przejściowa kuchnia z otwarciem widokowym na ogród, dzięki przeszklonej ścianie. Południową część wnętrza obejmuje duży otwarty salon przedłużony zewnętrznym zadaszniem nad tarasem, dzięki czemu może być przenoszony na zewnątrz. Salon komunikacyjnie powiązany jest z częścią biblioteczną, przy której znajduje się łazienka. Ważnym elementem przestrzennym wnętrza jest przeszklona jadalnia, która znajduje się na początku osi kompozycyjnej i widokowej ogrodu z płytkim prostokątnym zbiornikiem wodnym, podkreślającym przebieg osi. Parter stanowi część dzienna, natomiast część nocna znajduje się na piętrze i obejmuje sypialnie i garderoby. Minimalistyczne wnętrze utrzymane jest w charakterze silnych kontrastów kolorystycznych bieli i czerni, ocieplonych akcentami ze spieków kwarcowych, imitujących rdzę. Przestrzeń budują geometryczne formy o przeskalowanych rozmiarach, dzięki którym wnętrze jest przejrzyste, wolne od zbędnych detali. Główny podział przestrzeni (zarówno kolorystyczny, jak i funkcjonalny) wprowadza monolityczna zabudowa kuchenna, przechodząca następnie w trójstronny kominek, który stanowi centrum biało-czarnego salonu. W projekcie wykorzystano elementy wyposażenia takie jak krzesła - Panton Chair (firmy Vitra), sofy Tufty-Time (firmy B&B), oświetlenie w kuchni - LINK XXL by Ramón Esteve (firmy Vibia).